Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) birikimlerinden zekat vermek gerekir mi?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), geleceğe yönelik tasarruf ve birikim yapmayı teşvik eden bir sistemdir. Ancak BES’te biriken paraların dini sorumluluklar bağlamında zekata tabi olup olmadığı konusu sıklıkla merak edilir. Bu konuda Ankara Müftüsü Dr. Hasan Çınar’ın açıklamaları, zekat verme yükümlülüğünü anlamak isteyenler için önemli bilgiler sunuyor.

BES’teki Paradan Zekat Vermek Gerekir mi?

Zekat, İslam dininde belirli mal varlığına sahip olan müslümanların her yıl mallarının bir kısmını ihtiyaç sahiplerine vermeleri gereken bir ibadettir. Peki, BES birikimleri zekat kapsamına giriyor mu?

Dr. Hasan Çınar, BES’teki paradan zekat vermek gerektiğini ifade ediyor. “BES’teki birikiminiz, sizin tasarrufunuza bağlıdır. İstediğiniz zaman ayrılabilir ve anlaşma şartlarına göre paranızı çekebilirsiniz,” diyen Çınar, zekat yükümlülüğünü, kişinin istediği anda ulaşabildiği mal varlıkları ile ilişkilendiriyor.

BES Birikimlerinin Zekat Şartları

Bir kişinin zekat vermesi için sahip olduğu malın belirli bir değer eşiğini aşması gerekmektedir. Altın, gümüş ve nakit varlıkların zekata tabi olduğu bilinirken, BES birikimlerinin de elden çıkarılabilir, ulaşılabilir nitelikte olması nedeniyle zekata tabi olduğunu ifade eden Dr. Hasan Çınar, şöyle devam ediyor:

“Zekat verme zamanınız geldiğinde, BES’teki paranızın bulunduğu kuruluşa ‘Bu gün ayrılsam bana ne kadar para verirsiniz?’ şeklinde sormanız ve alacağınız cevaba göre mevcut mal varlığınızı hesaplamanız gerekir.”

Zekat Verme Şartları: BES’teki Para Ne Kadar Olmalı?

Zekat vermek için birikimlerin belirli bir seviyeye ulaşması gerekir. Dr. Çınar bu konuda, BES’ten elde edilecek miktarın diğer varlıklarla beraber 80.18 gram altın değerine eşit veya daha fazla olması gerektiğini belirtiyor. Bu durumda, BES birikimi ve diğer varlıkların toplamının nisap miktarını (zekat eşiğini) aşması halinde zekat verilmesi gerekir.

Faiz ve BES: Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Öte yandan, BES birikimlerinin zekata tabi olup olmadığını sorgulayanlar için faiz konusuna dikkat çeken Dr. Çınar, “Eğer bu para faizde ise, BES zaten caiz olmaz” diyerek önemli bir noktaya vurgu yapıyor. Faiz içeren birikimlerin İslam’da uygun olmadığını hatırlatan Çınar, BES hesaplarının bu yönde değerlendirilmesini öneriyor.

Zekat Hesaplama ve Danışma Yöntemleri

Dr. Çınar’ın tavsiyesi, zekat vermesi gereken kişilerin birikimlerinin toplamını hesaplayarak dini açıdan doğru adımlar atmalarıdır. BES birikimi konusunda akıllarında soru işaretleri olanlar, uzmanlara ve dini otoritelere başvurarak doğru hesaplamalarla zekatlarını verebilirler. BES birikimi olanların, zekatlarını doğru bir biçimde hesaplayabilmek için birikimlerinin durumunu dikkatle göz önünde bulundurmaları önem taşır.

Sonuç olarak, BES’te biriken paradan zekat vermek gerekir; ancak bu konuda paranın faizde olmaması ve belirli bir miktarı aşması şartlarına dikkat edilmelidir.

Selam ve Hürmetlerimle, Dr. Hasan Çınar, Ankara Müftüsü

Başa dön tuşu