Salgın gibi vaka artışı, Türkiye resmen boğuluyor!

Türkiye’de, sigara bağımlılığı ve hava kirliliği nedeniyle adeta akciğer kanseri salgını yaşanıyor. Öyle ki, ülke genelinde her yıl 41 binden fazla kişiye akciğer kanseri teşhisi konulurken, bu kişilerin 33 binden fazlasını ise erkekler, 7 binini kadınlar oluşturuyor. 2044’e kadar Türkiye genelinde akciğer kanseri vaka sayısının yüzde 70 artacağı öngörülen raporda, Türk Toraks Derneği raporunda her 100 bin erkekten 68’inin hastalıkla mücadele ettiği, pasif içici durumundaki kişilerin yüzde 30’nun bile akciğer kanserine yakalanma riski  olduğunun altı çiziliyor.

Kartellerin hedefinde dünyanın en çok sigara tüketen ülkelerinden Türkiye pazarı var.

DÖRDÜNCÜ ÜLKE

Akciğer kanseri vakalarının yüzde 85’inden sigaranın sorumlu olduğuna dikkat çekilen raporda, kaçak yollarla ülkeye sokulan e-sigara ürünlerinin; 7 bin kimyasal, 70 kanserojen, 8 bin farklı aroma içerdiği ortaya konuluyor. Türkiye’nin Çin, ABD ve Japonya’dan sonra en yüksek akciğer kanseri oranına sahip ülkeler arasında bulunduğu da altı çizilen başlıklar arasında yer alıyor.

ARTIŞ ENDİCE VERİCİ

Raporlardan yansıyan verileri değerlendiren Türk Toraks Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gaye Ulubay ise, “Her 100 bin erkekten 68’i bu hastalıkla mücadele ediyor. Akciğer kanseri, kadınlarda; meme, tiroid ve kolorektal kanser türlerinden sonra 4.sırada yer alıyor. Ancak kadınlardaki akciğer kanseri artış eğrisi endişe verici düzeyde” dedi. 

CİDDİ TEHDİT 

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Göksel ise hem tütün kullanımındaki artış hem de hava kirliliğine dikkat çekerken, şunları söyledi: “Akciğer kanserinin en önemli nedeni tütün kullanımı ve hava kirliliği. Sigara, puro, pipo, nargile ve elektronik sigaralar ciddi bir tehdit oluşturuyor. Türkiye’de özellikle PM 2.5 ve PM 10 gibi partikül maddeler, sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyor. Büyük şehirlerde bu partikül seviyelerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği güvenli sınırların üzerinde. Öte yandan bir diğer önemli sorun da  KOAH sıklığında. Maalesef Türkiye’de 45 yaş üstü vatandaşlarda KOAH sıklığı yüzde 8.8 seviyesinde.”

HAVA KİRLİLİĞİ DE HASTA EDİYOR! 

 Prof. Dr. Mustafa Öztürk (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı)

“İstanbul, Ankara başta olmak üzere pek çok şehirde hava kirliliği limitleri sürekli aşılıyor. Sis ve yüksek basınç etkisinin yanı sıra, dizel araçlar, ev ve fabrika bacalarından çıkan kirleticiler akciğer hastalıklarını tetikliyor. 50 mikrogram/metreküp sınır değeri geçmemesi gereken PM10 seviyesi çoğu ilçede 60 mikrogram/metreküp seviyesinde ölçülüyor. PM 2.5 değerlerini bilmiyoruz ancak limitler aşılmışsa bir adet sigara içmiş gibi zehir soluduğumuz anlamına gelir. Bir insan günde 12 bin ila 14 bin litre hava solur. Ancak İstanbul’da özellikle sabah ve akşam saatlerinde kirli hava oluşuyor. Bu havayı soluyan hasta olur.”

Salgın gibi vaka artışı, Türkiye resmen boğuluyor! - Resim : 2 2023 yılına İskenderun’un yanı sıra İstanbul Göztepe, Iğdır, Osmaniye ve Kahramanmaraş havası en kirli kentler olarak dikkat çekmişti.

RAKAMLAR NE DİYOR

Son iki yıllık dönemde sağlık kuruluşları ve bilim insanları tarafından hazırlanan raporlara göre  Türkiye’de her yıl 110 bin kişi sigara illetine bağlı hastalıklardan yaşamını yitirirken, ülke genelinde,15 yaş üstü kadınlardaki tütün ve tütün ürün kullanım sıklığı Cumhuriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaşmış durumda. Türkiye’de toplam sağlık harcamalarının yüzde 9’u sigara kaynaklı hastalıklara harcanıyor. Tütün ürünü kullananların yüzde 23,8’lik bölüm her gün sigara ve türevlerini kullanıyor. Sigaraya başlayanların yüzde 40’ı, 15 yaşın altında, yüzde 50’si 15-19 yaş, yüzde 10’u ise 20 yaş ve üstü sigaraya başlıyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel

Başa dön tuşu