Kahramanmaraş’a Ait Sömelek Köfte Tarifi ve Hazırlığı

Kahramanmaraş iline özgü sömelek köfte, doyurucu ve besleyici bir yöresel yemek olarak öne çıkıyor.

Kahramanmaraş iline ait sömelek köfte, besleyici ve doyurucu bir yöresel yemek olarak biliniyor.

Salçalı sosu ve süzme yoğurt ile birlikte sunulduğunda lezzeti artıyor.

Servis: 4 – 6 kişilik

Hazırlama süresi: 40 dakika

Pişirme süresi: 15 dakika

Malzemeler:

Köfte için;

2 bardak ince bulgur (çiğ köftelik)

Yarım bardak irmik

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kimyon

1 silme tatlı kaşığı tuz

1,5 bardak sıcak su

200 gr yağsız dana kıyma

1 yumurta

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 kuru soğan, rendelenmiş

Yarım çay bardağı zeytinyağı (köftelere şekil vermek için)

Haşlamak için;

3 lt su

1 tatlı kaşığı tuz

Salçalı sosu için;

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 su bardağı köftenin haşlama suyundan

Servis esnasında;

2 su bardağı süzme yoğurt

2 diş sarımsak, ezilmiş

Yapılışı:

*Bulgur, irmik, karabiber, kimyon ve tuzu geniş bir kaba alarak üzerine sıcak suyu ekleyin ve üzerini temiz bir mutfak havlusuyla kapatın. 10 – 15 dakika dinlendirdikten sonra kıyma, yumurta, salça ve rendelenmiş soğanı ilave edip macun kıvamına gelene kadar iyice yoğurun. Köfte harcından küçük parçalar kopartın, elinizi zeytinyağına batırarak ince parmak uzunluğunda olacak şekilde şekil verin.

*Köfteleri haşlamak için 3 litre suyu büyük bir tencereye aktarın, kaynamaya başlayınca tuz ve köfteleri ekleyip yaklaşık 15 dakika haşlayın.

*Köfteler haşlanırken ayrı bir ocakta zeytinyağı ve tereyağını eritip baharatlar ve biber salçasını ekleyin, köftenin suyundan 1 bardak kadar ilave edin, haşlanan köfteleri ekleyip karıştırın.

*Süzme yoğurt ve ezilmiş sarımsağı karıştırıp servis tabaklarının altına yayın, üzerine sömelek köfteleri yerleştirip sıcak olarak servis edin.

Köfteleri akşamdan hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Ertesi gün sadece haşlayıp sosunu hazırlamak yeterli olacaktır.

Köftenin haşlama suyunu çorba yaparak değerlendirebilirsiniz.

Afiyet olsun.

İlgili Haberler: Kestaneli Fındıklı Çikolata Topları Tarifi · Pratik Kuru Bakla Köftesi Tarifi ve Hazırlanışı

Başa dön tuşu