Cornerstone evlilik ve capstone evlilik arasındaki farklar nelerdir?

Cornerstone evlilik ve capstone evlilik arasındaki farklar nelerdir?


İlişkiler PLEASURE UP




İlişkiler

Evlilik, birçok insanın hayatında kritik bir önem taşıyor. Bazılarının bir başarı bazılarının da gerekli bir dönüm noktası olarak gördüğü evlilik, son dönemlerde biçimsel açıdan büyük bir değişim geçiriyor. Bu değişim, cornerstone evlilikten capstone evliliğe geçiş olarak tanımlanıyor. Bu yazımızda, cornerstone ve capstone modellerini açıklayarak evlilik biçimindeki değişime odaklanıyoruz.

Cornerstone evlilik nedir?

Cornerstone evlilik, temelde büyükannelerimiz ve büyükdedelerimizin benimsediği evlilik türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu evlilik modeli, 18-20 yaşları arasında yani genç yetişkinlik döneminde kuruluyor. Bu model kapsamında, evlilik bireylerin yetişkinliğe adım attıkları ve hayatlarını inşa etmeye başladıkları bir temel olarak değerlendiriliyor. Bu model, eşlerin maddi ve manevi açıdan birbirlerine destek olarak ortak bir gelecek oluşturmalarını hedefliyor.

Cornerstone modeli, bireysel kimlikten ziyade ‘’biz’’ kimliğinin oluşturulmasını önceliklendiriyor. Birlikteliğin bireysellikten daha önemli olduğunu vurgulayan bu model, evliliğin kaçınılmaz zorluklara ev sahipliği yaptığını ve bu zorluklarla beraber mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Evlilik, cornerstone modeli kapsamında toplumsal bir norm ve yetişkinliğe geçişin önemli bir adımı olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, evliliğin bu model doğrultusunda kadınlar için ekonomik ve sosyal güvenlik işlevi taşıdığını da belirtebiliriz.

Capstone evlilik nedir?

Genellikle Y kuşağı tarafından benimsenen capstone evlilik, eğitim hayatı tamamlanıp kariyer hayatında belirli bir noktaya gelindikten sonra yapılan evlilik olarak tanımlanıyor. Geç yaşta evlenmeyi baz alan bu model, kişisel gelişimini tamamlamış ve maddi bağımsızlığını kazanmış yetişkinler tarafından tercih ediliyor.

Yetişkinlik dönemine başarılı bir geçişin ve bireysel olarak kendini gerçekleştirmenin ardından gelen capstone modeli, evliliği bireysel başarıları taçlandıran bir unsur olarak değerlendiriyor. Bu model, ‘’biz’’ kimliğinden önce bireysel kimliğin yaratılmış olması gerektiğini vurguluyor. Bir başka deyişle, bu model kendi ayakları üzerinde durabilen olgun ve benliğini yeteri kadar tanıyan kişilerin evlenmesinin uygun olduğunu belirtiyor.

Capstone modeli, geç yaşta evlenmenin insanların daha iyi bir eş olmaları için yeteri kadar zaman tanıdığını ifade ediyor. Bu model, zorunluluktan ziyade anlam arayışıyla şekillenen birlikteliklerle somutlaşıyor. Bu birliktelikler, genellikle özgür irade ve bilinçli tercihler aracılığıyla kuruluyor.

Cornerstone evlilik capstone evlilikten nasıl ayrılır?

Cornerstone ve capstone modelleri arasında temel farklar bulunuyor. Şimdi, bu farkları detaylandırarak iki modelin birbirinden nasıl ayrıldığını açıklamak istiyoruz:

  • Zamanlama: Cornerstone modeli erken yaşta evlenmeyi kapsarken capstone modeli daha geç bir yaşta evlenilmesini baz alıyor.
  • Evliliğin rolü: Cornerstone evliliğin hayatın temelini oluşturduğunu belirtirken capstone bunun zıttını vurguluyor. Capstone modeli, evliliği bireysel başarıların ve olgunluğun bir sonucu ve tamamlayıcısı olarak tanımlıyor.
  • Kimlik önceliği: Cornerstone ‘’biz’’ kimliğini ön plana çıkarırken capstone modeli ‘’ben’’ kimliğini belirginleştiriyor. Capstone kapsamında iki ‘’ben’’ bilinçli bir şekilde bir araya geliyor. Cornerstone ise henüz bireysel kimliğini tam anlamıyla tanımlayamamış iki insanın bir çatı altında buluşmasını baz alıyor.
  • Evliliğe bakış açısı: Cornerstone modeli, evlilikte daha çok birlikte hayal kurulması ve zorluklarla beraber başa çıkılması gerektiğini vurguluyor. Capstone modeli ise evlilikte olgunluğu ve bireysellik taşıyan bilinçli tercihleri sahipleniyor.

Günümüz dünyasını incelediğimiz zaman geçmişte fazlasıyla yaygın olan cornerstone modelinin geride kaldığını fark edebiliyoruz. Her ne kadar bazı genç yetişkinler cornerstone’a sıcak baksa da birçok insan capstone modelini tercih ediyor. Bu insanlar, geç yaşta evlenmenin daha başarılı bir evliliği beraberinde getireceğini ve kişisel hedefleri gerçekleştirmek ve maddi durumu düzenlemek için zaman kazandıracağını belirtiyor. Bu noktada, hangi model tercih edilirse edilsin mutlu ve huzurlu bir evliliğin temelini bağlılık, sevgi, sadakat, güven ve destek gibi değerlere sahip çıkmanın oluşturduğunu vurgulamak istiyoruz. Kısacası, evliliğin temelini oluşturan değerlere sahip çıkılarak yaşam koşullarına göre bilinçli kararlar verilmesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Evlenmeden önce kabullenmeniz gereken iki zorlu gerçek


Uplifers

Uplifers

Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Yazar Sayfası






























Başa dön tuşu
Haber Kaygı