Efeler Yolu Gastronomi Günleri ile Ege’nin kalbi lezzetle attı

Birgi’nin Zamansız Dokusu ve Asırlık Fırın Geleneği Kendine özgü geleneksel mimarisini koruyan Birgi, etkinlik kapsamında özellikle vurgulanan yerleşim yerlerinden biri oldu. Konakları, camileri ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Birgi’nin turizm potansiyeline dikkat çekilirken, halkın asırlık nohut mayalı ekmek pişirme geleneğini sürdüren sokak fırınları katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Lezzet Durağı Ödemiş ve Birgi Gastronomi Günleri’nin ilk günü “Hayalet Köy” Lübbey ile başlayıp, Ödemiş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Kent Arşivi ile devam etti. Coğrafi işaretli “Töngül Pide” ve “Ödemiş Tulum Peyniri” misafirlerin beğenisine sunuldu. Akşam yemeği ise Birgi’nin simgesi Çakırağa Konağı’nın bahçesinde, ünlü Şef Osman Sezener tarafından hazırlanan yöresel ürünlerle zenginleştirilmiş menü ile Vali Dr. Süleyman Elban’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Gecede, Efelerin muhteşem gösterisi ise unutulmaz anlar yaşattı.
Vali Elban: “Efeler Yolu, Bölgesel Kalkınmaya Katkı Sağlayacak” İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, bölgenin doğal güzellikleri, tarihi varlıkları, iklimi ve gastronomi zenginliği açısından çok özel bir havza olduğunu belirtti. Vali Elban, Efeler Yolu çalışmalarının yerel kalkınmaya katkı sağlamasını ve kırsaldaki nüfusun korunarak ekonomik canlılığın artmasını temenni etti. Bölgenin kestane, incir, zeytin ve tıbbi aromatik ürünlerdeki iddiasına da vurgu yaptı.
Efeler Yolu: Efe-Zeybek Kültürünün Kalbi Efeler Yolu Direktörü Prof. Dr. Özgür Özkaya, 513 kilometrelik bu kültür rotasının Bozdağ ve Aydın sıradağlarını kapsadığını ve Efe-zeybek kültürünün kalbi olduğunu ifade etti. Her etabın bir köyde sonlanmasıyla özgün bir yapıya sahip olan yolun, yürüyüşçülerin köyleri tanımasına olanak sağladığını belirtti.
Tire Pazarı ve Yöresel Lezzetler Etkinliğin ikinci günü, 650 yıllık Ahilik geleneğiyle Tire Pazarı’nın açılışıyla başladı. Misafirler, Tire esnaf kahvaltısının vazgeçilmezleri Tak Tak Kebabı ve Tandır Çorbasının tadına baktı. Türkiye’nin en büyük açık hava pazarlarından biri olan Tire Pazarı’nın yöre için önemi vurgulandı. Ardından ziyaret edilen Tire Süt Ürünleri Kooperatifi’nde, bölgenin süt ürünleri zenginliği hakkında bilgi alındı.
Kaplan Köyü: Doğal Mutfakların Cenneti Efeler Yolu’nun önemli noktalarından Kaplan Köyü’nde, yenilebilir otlar açısından zengin mutfak kültürü tanıtıldı. Nohut mayalı Kahrat ekmeği, çamur peyniri, bölgenin zeytinyağı, lor tatlısı, lalengi ve Tire köftesi gibi yöresel lezzetler sunuldu. Kaplan Köyü ziyaretinde ayrıca Anadolu Parsı ve Güme Dağları’ndaki yaban hayatın korunması çalışmaları da gündeme getirildi. Şef Lütfi Çakır ve Şef Deniz Çakır tarafından hazırlanan özel Tire yemekleri misafirlerden tam not aldı.
Efeler Yolu Kültür Rotası Nedir?
İzmir’den başlayıp Efes-Selçuk’ta Meryemana’da sonlanan 513 kilometrelik Efeler Yolu, bakir yaylalar ve dağ geçitleri kullanarak kültürel zenginlikleri barındıran önemli köyleri birbirine bağlayan çok etaplı bir yürüyüş yoludur. 27 ana etap ve 1 alternatif hat olmak üzere 28 etaptan oluşan yol, pasaport ve mühür sistemine de sahiptir.
Sorumlu turizm anlayışıyla Green Destinations “Top 100 Stories” arasında yer alan Efeler Yolu, Lonely Planet’in Türkiye Rehber Kitabı’nda da kendine yer buldu. Ayrıca 2025 yılında Avrupa Konseyi Kültür Rotaları’nın Yaylacılık Patikaları (Transhumance Trails and Rural Roads-TT&RR-) ağına kabul edilen Efeler Yolu, bu programa dahil olan ilk Türk kültür rotası oldu.