Mülakat Mağduriyetine Esastan İptal Kararları gelmeye devam ediyor

MÜLAKAT MAĞDURİYETİNE ESASTAN İPTAL KARARLARI

Türk Eğitim-Sen olarak mülakat mağduru adaylara sağlanan hukuki destek sonucu sendikamız avukatlarınca açılan davalarda esastan dava konusu işlemin iptaline ilişkin  kararlar verilmiştir.

Ankara 25. İdare Mahkemesi’nin 2024/1981 E., 2025/581 K. sayılı 17.04.2025 tarihli kararının gerekçesinde; “…Davacıya tüm sınav komisyonu üyeleri tarafından “eğitim bilimleri” kriteri yönünden “0” puan verildiği gibi, “bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü” kriteri alt başlıkları altında yapılan öğretim sürecine ilişkin değerlendirmelerde davacıya sırasıyla “15,18,19” puan verildiği buna göre davacıya eğitim bilimleri kriteri yönünden neden “0” verildiğine yönelik değerlendirme formunda bir açıklamada bulunulmadığı gibi, benzer kriterler yönünden komisyon üyelerince yüksek puan verilmesinin de somut bir gerekçe ile ortaya konulamadığı görülmektedir.

Bu durumda, “eğitim bilimleri” kriteri yönünden “0” puan verilmesine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulmadan bu nedenle takdir yetkisinin objektif kullanılmadığı sonucuna varıldığından, davacının yapılan sözlü sınav neticesinde başarısız sayılması işlemine yaptığı itirazın reddine yönelik işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.”  denilmiştir.

Ankara 25. İdare Mahkemesi’nin 2024/2094 E., 2025/576 K. sayılı 17.04.2025 tarihli kararının gerekçesinde; “…Davacıya tüm sınav komisyonu üyeleri tarafından “eğitim bilimleri” kriteri yönünden “0” puan verildiği  gibi, “bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü” kriteri alt baslıkları altında yapılan öğretim sürecine ilişkin değerlendirmelerde davacıya sırasıyla “19,19,19” puan verildiği, buna göre davacıya eğitim bilimleri kriteri yönünden neden “0” verildiğine yönelik değerlendirme formunda bir açıklamada bulunulmadığı gibi, benzer kriterler yönünden komisyon üyelerince yüksek

puan verilmesinin de somut bir gerekçe ile ortaya konulamadığı görülmektedir.

Bu durumda, “eğitim bilimleri” kriteri yönünden “0” puan verilmesine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulmadan bu nedenle takdir yetkisinin objektif kullanılmadığı sonucuna varıldığından, davacının yapılan sözlü sınav neticesinde başarısız sayılması işlemine yaptığı itirazın reddine yönelik işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmaktadır.” denilmiştir.

İlgili Karar İçin Tıklayınız

İlgili Karar İçin Tıklayınız

MÜLAKAT MAĞDURİYETİNDE KARARLAR GELMEYE DEVAM EDİYOR

Türk Eğitim Sen olarak sözlü sınav sonucunda mağdur olan adaylara verdiğimiz hukuki destek sonucu açılan davalarda, maddi hata bulunan işlemlere yönelik iptal ve yürütmeyi durdurma kararları gelmeye devam etmektedir.

Ankara 4. İdare Mahkemesinin 2024/2021 E., 2025/771 K. Sayılı iptal kararının gerekçesinde; “..Bu itibarla, davacının girdiği sözlü sınav öncesinde, sınav komisyonunca sınavda sorulacak soruların önceden hazırlanması ve tutanağa bağlanması, her adaya sorulan soruların kayda geçirilmesi ve sorulan sorulara adayların verdiği yanıtlara hangi komisyon üyesince, hangi notun takdir edildiğinin tutanakta gösterilmesi, böylece sözlü sınavın nesnel olarak yapılması ve yargısal denetimin tüm unsurlarıyla gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Uyuşmazlık konusu olayda, davacının sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemin dayanağı olan sözlü sınav komisyonu başkanı ve üyelerince verilmiş puanlara ilişkin tutanak ve sınav sonuçlarına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin incelenmesinden; Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 9. maddesine uygun bir şekilde sözlü sınav komisyonunun oluşturulduğu, davacıya önceden hazırlanan sorular arasından kura yoluyla çektirilen soruların sorulduğu görülmekle birlikte, Yönetmeliğin 11. maddesi uyarınca, her bir komisyon üyesi tarafından ayrı ayrı doldurulan Sözleşmeli Öğretmen Alımı Sözlü Sınav Değerlendirme Formunda komisyon başkanı tarafından düzenlenen tutanakta “İletişim Becerileri, Özgüveni Ve İkna Kabiliyeti” kriteri için belirlenen ve (0-5) puan değeri belirtilen 4 adet alt kritere puan verilmeden bölüm toplamı için 15 puan verildiği; yine “Topluluk Önünde Temsil Yeteneği Ve Eğitimcilik Nitelikleri” kriteri için de belirlenen ve (0-5) puan değeri belirtilen 4 adet alt kritere puan verilmeden bölüm toplamı için 14 puan verildiği; başka bir değişle bu kısımlar için alt kriterlere puan verilmediği, neden puan verilmediğinin ise açıklanmadığı anlaşılmıştır.

Bu durumda, davacının sözlü sınavda değerlendirilmesine ilişkin olarak komisyon başkanı tarafından düzenlenen tutanakta yukarıda belirtilen kriterler için alt kriterlere puan verilmemesi ve neden puan verilmediğinin de açıklanmaması, sözlü sınavdaki takdir yetkisinin objektif olarak kullanıldığı hususunda şüphe uyandırdığı için, davacının sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Nitekim, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 25/12/2023 gün ve E:2023/2042, K:2023/3218 sayılı kararı da bu yöndedir.” denilmiştir.

Ankara 24. İdare Mahkemesinin 2024/1751 E. sayılı ve 02.05.2025 tarihli yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; “..Bu durumda 12/07/2024 tarihinde yapılan sözlü sınava ilişkin 249969 numaralı komisyon üyesince münferiden düzenlenen aday değerlendirme formunun “İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti” bölümünde ‘4-5-4-5’ seklinde yapılan puanlama sonucu davacının toplam puanının 18 puan olarak hesaplanması gerekirken tutanağa 17 olarak toplandığı görüldüğünden, davacı tarafından sözlü sınav puanına yapılan itirazın reddine yönelik dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.” denilmiştir.

İlgili Karar İçin Tıklayınız

İlgili Karar İçin Tıklayınız

Başa dön tuşu
slots app