Şahan Çoker’in ‘Kapı’sındaki Soy Ayrıntılar | Ali Celep

ALİ CELEP

ŞAHAN ÇOKER’İN ‘KAPI’SINDAKİ SOY AYRINTILAR

3

Şiiri biliyor Şahan Çoker. Şiirin mayalandığı yere aşina bir haleti ruhiye ile yazmanın zevkini yaşamayı biliyor. İyi şiir için gerekli ve yeterli bir donanımı olduğu kesin diyeceğim. Şiirden doğan zevkin iletimi konusunda da deneyimli görünüyor. Şiirle okur arasında doğru bir ilişkinin hangi zeminde varlık kazabileceğinin farkında bir bilinçle yazmayı çok kez başarabiliyor. Mesela zevkin iletiminde sesin ne denli değerli olduğunu çok iyi biliyor. Dahası bu sesi estetik planda organize etmenin önemini birçok şiirinde hissettirebiliyor. Birkaç güzel örnek vereyim:

‘Bize de kalmıştır belki

Hayatın

Ocakta tıkırdayan bir çayı’

‘Bana da kalmıştır belki’ demiyor. Deseydi okurla iletişimde, şairin lehine ve fakat okurun aleyhine sınırlı bir duygusal geçişkenlik sorunu doğabileceğini biliyor Çoker. ‘Bize de’ diyerek okuru da hayatın ocakta tıkırdayan çayına davet ediyor. Böylece okurla sağlıklı bir iletişim kurmanın şiir hesabına uygun yolunu açmış oluyor ki bu iyi şaire vergi bir farkındalığı işaret ediyor. Ayrıca bu dizeler üzerinden şiirini canlı yaşamın tam merkezine konumlamış oluyor. Böylece şiir, yaşanan hayat yaşayan insan bağlamına yerleşiyor. Bu bağlamda duygu akışını nasıl sağladığına bir başka güzel örnek:

‘Şapkadan çıkan bir medeniyet

Alfabemizi çaldı Bella

Elifimizi çaldı’

‘Gökdelenlerin arasına

Salıncaklar kuruyorum’

‘Neye yarar medeniyet

Cep telefonları

Makineler

Fabrikalar

Neye yarar çocuklar üşüyorsa

Tanklar’

Bu kesitler birkaç yönden Çoker’in niteliklerini tahkim eden güzelliktedir. Birincisi iyi şiiri yalın, sade bir üslupta arayışı bakımından hoş bir örnek sunuyor. İkincisi şiirin siyasi kökleriyle duygusal özünü altın oranında buluşturan bir yapı getiriyor. Üçüncüsü şiirinin eleştirel dayanaklarını tarih ve güncel gelişmelere kodlayan çağdaş bir yaklaşım barındırıyor. Dördüncüsü de şiirin lirik damarıyla epik kavrayışı vicdan temelinde tarih bilinciyle buluşturuyor. Bunlar iyi şaire vergi niteliklerden olsa gerek. Aşağıya aldığım kesitler soy deyişin örnekleri sayılsın:

‘Sen iki kaşının ortasından vurulacak / Delikanlı adamdın / Gittin / Halk tipi hastalığa yakalandın’  ‘Her şey aslında bir film / Ama kimse Sadri Alışık değil’  ‘Çocuklarım Filistin’de taş / Burada kardaş arar’ 

Yazarın diğer 2 yazısı için tıklayınız:

Şahan Çoker’ın ‘Kapı’ Adlı Şiir Kitabı Üzerine Ali Celep Yazdı…

Şahan Çoker’in ‘Kapı’ Adlı Şiir Kitabı Üzerine: 2 | Ali Celep Yazdı…

Başa dön tuşu